Kalkoenrollade uit de oven

Kalkoen is een klassiek kerstgerecht, vooral in Engeland mag deze bij het kerstdiner niet ontbreken. Traditioneel wordt kalkoen geserveerd met verschillende bijgerechten zoals aardappels, spruitjes en andere kool en natuurlijk home made cranberry compote. In de nieuwste delicious.magazine kwamen wij het recept tegen voor gevulde kalkoenrollade uit de oven en wilde dit klassieke en toch makkelijk zelf te maken kerstrecept graag met jullie delen.

Gevulde kalkoenrollade uit de oven

Hoofdgerecht voor zes personen.
Bereidingstijd: 70 minuten (waarvan 30 minuten in de oven).

  • 2 kalkoendijen, ontbeend (poelier)
  • 1/2 el venkelzaad
  • 1/2 el mosterdzaad
  • 6 tenen knoflook
  • 1 bos verse dragon
  • Sap en rasp van 2 (bio)sinaasappels,
  • 250 g pancetta, in plakjes
  • 2 el boter
  • 200 g verse zilveruitjes (groentewinkel)
  • ook nodig: keukenmachine, keukentouw

Snijd de kalkoendijen bij (wanneer nodig) en bestrooi met peper en zout. Rooster ondertussen het venkel- en mosterdzaad voor 1 min. in een droge koekenpan en stamp fijn in een vijzel.

Maak van de afsnijdsels de vulling. Snijd het vlees heel fijn of draai in de keukenmachine fijn met de dragon, sinaasappelrasp, 2 tenen knoflook, venkel- en mosterdzaad.

Maak de kalkoenrollade. Leg de plakjes pancetta naast elkaar op je werkblad. Leg de dijen er dwars op, met de opengesneden kant naar boven. Verdeel de vulling erover en vouw/rol dicht met de pancetta eromheen. Bind om de 4 cm een touwtje om het vlees en knoop één lang touw over de lengte.

Verhit de oven voor op 180°C. Bak de rollade aan in 1 el boter. Bak de zilveruitjes en 4 geplette tenen knoflook mee met nog 1 el boter. Blus af met het sinaasappelsap. Doe de rollade met de uitjes en de jus in een ovenschaal, dek af met folie en bak nog ± 30 min. Haal de folie eraf en bak onafgedekt nog 10 min. Laat even rusten en snijd de rollade in plakken.

Gaartijd kalkoen rollade en andere tips

  • Heb je een vleesthermometer? De kerntemperatuur van kalkoen moet 68 graden zijn in het dikste deel van het vlees.
  • Geen vleesthermometer? Geen punt. Prik met een mes in het dikste stuk vlees, komt er helder vocht uit dan is de kalkoen gaar.
  • Wil je niet alles last minute doen? Je kunt de rollade 1 dag van te voren maken en opbinden. Bewaar in de koelkast. Haal 30 minuten voor het braden uit de koelkast.

Credits: Recept, tekst en bereiding: Samuel Levie. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik. Uit delicious.magazine Kerst 2019.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.