Kerstsoep: pastinaak met salie en bacon

Deze kerstsoep heeft een bijzonder ingredient en dat is appel. Een friszure appel uit het seizoen heeft bijna een magisch effect op deze soep. Nu past het niet bij elke soort groenten die je voor je kerstsoep gebruikt, maar wel bij de meeste wintergroenten zoals pastinaak, biet of andere knollen. De uitvindingen van de eeuw, als je het mij vraagt.

Vegetarische (of vegan) soep?

Laat de bacon achterwegen en maak dan bijvoorbeeld wat knoflook croutons. Heerlijk. Pastinaak heeft iets zoets, licht aards en kruidigs van zichzelf, en combineert heerlijk met de appel, salie. Je kunt daarom het beste iets knapperigs en zoutig toevoegen aan dit recept, zoals croutons of kleine stukjes oude kaas.

Kerstsoep: pastinaak met salie en bacon

Kerstsoep: Pastinaak soep met salie en bacon

Kerstrecept voor 4 personen.
Bereidingstijd: 30 minuten.
  • 1 el boter (of olijfolie)
  • 1 grote witte ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • ± 10 blaadjes verse salie
  • 600 gram pastinaak
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kleine friszure appel
  • 8 plakjes bacon, pancetta (of 4 el spekblokjes).

Doe de boter in een soeppan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook, laurier en 4 blaadjes salie toe. Schil de pastinaak, snijd deze in stukken en doe in de soeppan. Haal het klokhuis uit de appel en snijd in blokjes. Bak voor een paar minuten mee en blus af met de groentebouillon. Kook tot de groenten gaar en zacht zijn.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met een klein scheutje olijfolie. Snijd de plakjes bacon in kleinere stukken of gebruik spekblokjes. Wanneer de bacon bijna klaar is – knapperig en lichtbruin gebakken – voeg je de salie toevoegen. Laat kleine blaadjes heel, en scheur grotere bladeren in stukken. Bak op laag vuur tot de salie ook knapperig is.

Haal de laurier en salie uit de soep. Pureer de pastinaak soep met een staafmixer of in de blender. Is de soep te dik? Voeg een beetje extra bouillon toe of een klein scheutje water. Breng verder op smaak met zout en peper. Schenk in vier kommen. Garneer met de gebakken salie en bacon. Ook lekker met een druppel goede kwaliteit olijfolie. Eetsmakelijk!

Heb je ons recept voor zelfgemaakte cranberry compote al gespot? We maken deze variant zonder suiker graag met de feestdagen. Heerlijk voor tijdens het Kerstdiner, maar ook de volgende dagje met restjes kalkoen in een broodje of door je warme havermout als ontbijt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.