Kerstrecept: cranberry compote

Cranberry compote is een echte Kerst klassieker. Bij ons thuis is cranberry compote een standaard onderdeel van ons Kerstdiner. Je maakt het gemakkelijk zelf met een handvol ingredi├źnten. Het basis recept voor cranberry compote (zonder suiker) vind je hieronder. Het leuke van het recept is dat je er alle kanten mee op kunt, denk hierbij aan andere kruiden en specerijen zoals kruidnagel en gember, of ga voor een zoetere variant met maple siroop.

Leftovers? Geen probleem. Het smaakt ook heerlijk met bijvoorbeeld koude kalkoen, leftover kaasjes of als vulling van een (chocolade) taart of cake. Of roer een paar lepels door je havermout de volgende ochtend.

Kerstmis recept cranberry compote

Home made cranberry compote

Kerstrecept voor vier personen.
Bereidingstijd: 15 minuten.
  • 250 gram cranberries
  • 150 ml water
  • Rasp en sap van 1/2 citroen (of sinaasappel).
  • 1 klein kaneelstokje

Zet een pan met dikke bodem (ik gebruik graag mijn Creuset pan) op het vuur met daarin de cranberries, citroensap en -rasp, en het kaneelstokje. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zodra het pruttelt, kun je het vuur lager zetten en de cranberries voor ongeveer 10 minuten laten garen tot cranberries zacht zijn geworden en uit elkaar vallen. Haal vervolgens het kaneelstokje eruit (kijk uit, warm!), laat de cranberry compote afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast of serveer direct op kamertemperatuur.

Tip: Is je compote te dik geworden? Voeg wat extra water toe. Of is je compote te zuur? Voeg ongeveer 2-3 eetlepels suiker toe, zet terug op het vuur, blijf roeren tot de compote warm is.

Bekijk hier al onze andere kerstrecepten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.